MOJE PYCHOTKI

Awatar użytkownika

Moniś
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 967
Rejestracja: poniedziałek, 27 sierpnia 2012, 22:49
Ulubione grzyby: własnoręcznie zebrane
Lokalizacja: Bełchatów
Pochwalił: 8 razy
Pochwalony: 225 razy
Kontakt:

Post autor: Moniś » niedziela, 1 lutego 2015, 15:05

Lobaria pisze:Moniś, gratuluję :brawo: Dla mnie pieczenie chleba do czarna magia :(
Żadna magia. Kupuję mieszankę gotową lub sypię proporcje wg przepisu do maszyny, zamykam a ona sama miesza i piecze :mrgreen:


Nie musi być łatwo, najważniejsze żeby było warto !
Awatar użytkownika

Wojtas
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 8093
Rejestracja: środa, 23 czerwca 2010, 16:07
Imię: Wojciech
Ulubione grzyby: Borowiki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 587 razy
Pochwalony: 2718 razy
Kontakt:

Post autor: Wojtas » niedziela, 1 lutego 2015, 17:49

Moniś, Chlebka zazdroszczę, lecz kolejnej maszyny to już sobie nie kupię, brak miejsca :(


Awatar użytkownika

Moniś
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 967
Rejestracja: poniedziałek, 27 sierpnia 2012, 22:49
Ulubione grzyby: własnoręcznie zebrane
Lokalizacja: Bełchatów
Pochwalił: 8 razy
Pochwalony: 225 razy
Kontakt:

Post autor: Moniś » niedziela, 1 lutego 2015, 20:32

Wojtas, ja tez juz nie miałam, stoi na blacie i zajmuje honorowe miejsce. Już mam tyle składników i przepisów na nowe chlebki że przestaję kupowac pieczywo :mrgreen:


Nie musi być łatwo, najważniejsze żeby było warto !
Awatar użytkownika

Sensibility
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 18797
Rejestracja: wtorek, 12 lutego 2008, 19:30
Imię: Grażyna
Ulubione grzyby: borowik kania koźlarz
Lokalizacja: Wielkopolska
Pochwalił: 1374 razy
Pochwalony: 5879 razy
Kontakt:

Post autor: Sensibility » niedziela, 1 lutego 2015, 20:43

Na pieczenie chleba jestem za leniwa więc podziwiam twoje wypieki.Super to wygląda. :ok:
W necie znalazłam przepis na szaszłyki w słoju i podaję tutaj jako ciekawostkę bo nigdy się z czymś takim nie spotkałam. A wyglądają znakomicie. :ok:
http://lovecook.me/1228" onclick="window.open(this.href);return false;


Awatar użytkownika

Moniś
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 967
Rejestracja: poniedziałek, 27 sierpnia 2012, 22:49
Ulubione grzyby: własnoręcznie zebrane
Lokalizacja: Bełchatów
Pochwalił: 8 razy
Pochwalony: 225 razy
Kontakt:

Post autor: Moniś » niedziela, 1 lutego 2015, 20:46

Hmmm tylko po co w słoiki je pchać?


Nie musi być łatwo, najważniejsze żeby było warto !
Awatar użytkownika

Sensibility
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 18797
Rejestracja: wtorek, 12 lutego 2008, 19:30
Imię: Grażyna
Ulubione grzyby: borowik kania koźlarz
Lokalizacja: Wielkopolska
Pochwalił: 1374 razy
Pochwalony: 5879 razy
Kontakt:

Post autor: Sensibility » niedziela, 1 lutego 2015, 20:49

Tego nie wiem ale może mięso jest bardziej soczyste a nie zbyt spieczone. ?
One się pieką w tym słoju w piekarniku. :)


Awatar użytkownika

Wojtas
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 8093
Rejestracja: środa, 23 czerwca 2010, 16:07
Imię: Wojciech
Ulubione grzyby: Borowiki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 587 razy
Pochwalony: 2718 razy
Kontakt:

Post autor: Wojtas » niedziela, 1 lutego 2015, 21:02

Moniś pisze:Hmmm tylko po co w słoiki je pchać?
Ja także nie wiem po co ale znowu zgłodniałem :eat: Z Rosyjskiej kuchni znam tylko jedną potrawę, mianowicie suszone byczki. Jak ja się cieszyłem gdy w czasach PRLU, mojego kumpla ojciec z zza wschodniej granicy wracał z tymi przysmakami :eat: Ciekawe kto wie o czym piszę :?:


Awatar użytkownika

Sensibility
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 18797
Rejestracja: wtorek, 12 lutego 2008, 19:30
Imię: Grażyna
Ulubione grzyby: borowik kania koźlarz
Lokalizacja: Wielkopolska
Pochwalił: 1374 razy
Pochwalony: 5879 razy
Kontakt:

Post autor: Sensibility » niedziela, 1 lutego 2015, 21:12

Ja nie wiedziałam ale wyczytałam w necie, że to ryby suszone i chyba je można u nas też kupić
http://matrioszka.waw.pl/ryby-i-owoce-morza" onclick="window.open(this.href);return false;


Awatar użytkownika

Moniś
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 967
Rejestracja: poniedziałek, 27 sierpnia 2012, 22:49
Ulubione grzyby: własnoręcznie zebrane
Lokalizacja: Bełchatów
Pochwalił: 8 razy
Pochwalony: 225 razy
Kontakt:

Post autor: Moniś » niedziela, 1 lutego 2015, 21:15

Sensibility pisze:Tego nie wiem ale może mięso jest bardziej soczyste a nie zbyt spieczone. ?
One się pieką w tym słoju w piekarniku.
Aaaaa dzięki za przetłumaczenie :)


Nie musi być łatwo, najważniejsze żeby było warto !
Awatar użytkownika

Wojtas
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 8093
Rejestracja: środa, 23 czerwca 2010, 16:07
Imię: Wojciech
Ulubione grzyby: Borowiki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 587 razy
Pochwalony: 2718 razy
Kontakt:

Post autor: Wojtas » niedziela, 1 lutego 2015, 21:32

Sensibility pisze:ryby suszone
Dokładnie, on je przywoził w workach, pociągiem (worek z ziemniakami waży 50 kg a takiej samej wielkości lecz z byczkami ważył może 5 kg). Małe rybki wysuszone na plażach Morza Ochodzkiego (rodzinne strony mojego znajomego). Jedną rybkę żułem pól dnia ,niesamowity smak a jak mi opowiadał jak tam ludzie żyją i jakie ryby można złapać to spać przez tydzień nie mogłem.


Awatar użytkownika

Sensibility
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 18797
Rejestracja: wtorek, 12 lutego 2008, 19:30
Imię: Grażyna
Ulubione grzyby: borowik kania koźlarz
Lokalizacja: Wielkopolska
Pochwalił: 1374 razy
Pochwalony: 5879 razy
Kontakt:

Post autor: Sensibility » niedziela, 1 lutego 2015, 21:34

Ja akurat jestem antyrybna ;) ale pewnie dla smakoszy ryb to coś fajnego. :ok:


Awatar użytkownika

Sensibility
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 18797
Rejestracja: wtorek, 12 lutego 2008, 19:30
Imię: Grażyna
Ulubione grzyby: borowik kania koźlarz
Lokalizacja: Wielkopolska
Pochwalił: 1374 razy
Pochwalony: 5879 razy
Kontakt:

Post autor: Sensibility » niedziela, 22 lutego 2015, 17:44

Ja ostatnio robiłam zupę ziemniaczaną z dodatkiem grzybów. Przepis z blogu Bynia Tor więc nie mój ale wykonawstwo moje.
Prosto się robi, wystarczy pół godzinki a zupka pożywna i rozgrzewająca. Podaję przepis. :)
Składniki:
ok. 600 g ziemniaków
1 l wywaru drobiowego lub mięsnego
100 g sera pleśniowego typu Lazur, Rokpol
1 cebula
2 ząbki czosnku
100 g grzybów najlepiej prawdziwków ale mogą być inne
szczypiorek zielony
oliwa z pierwszego tłoczenia
sól i pieprz
Obrazek Wykonanie:
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
Cebulę tak samo a czosnek na drobno. Grzyby kroimy w plastry.
Do garnka w którym będzie się gotowała zupa wlewamy 2-3 łyżki oliwy i wrzucamy cebulę i czosnek. Smażymy aż cebula zacznie się złocić i dodajemy odsączone, pokrojone ziemniaki.
Mieszamy i smażymy na mocnym ogniu kilka chwil. Zalewamy wywarem,zmiejszamy ogień, przykrywamy i czekamy aż się zagotuje. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy pod przykryciem około 20 minut.
Na patelnię wlewamy oliwę i rozgrzewamy. Rozkładamy grzyby tak aby były obok siebie. Podsmażamy ok. 5 min i obracamy.Po czym odkładamy na ręcznik papierowy do odsączenia. Do zupy dodajemy pokruszony ser i mieszamy aż się rozpuści. Zdejmujemy z ognia i miksujemy całość.
Wykładamy na talerze, dodajemy grzyby i pokrojony szczypiorek.
Smacznego !!!!
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek


Awatar użytkownika

Autor tematu
Lobaria
Moderator
Moderator
Posty: 11008
Rejestracja: wtorek, 8 kwietnia 2008, 17:19
Ulubione grzyby: borowik ceglastopory
Lokalizacja: Gdynia
Pochwalił: 647 razy
Pochwalony: 1887 razy

Post autor: Lobaria » niedziela, 1 marca 2015, 13:56

Sensibility, fajny przepis :brawo:

A ja ostatnio z wielkim sceptycyzmem robiłam placki selerowo - ziemniaczane - przepis znaleziony w necie... WYSZŁY DOSKONLE, BARDZO SMACZNE :eat:

Obrazek

Seler można jednak obłaskawić z jego specyficznego smaku :tak:

Przepis - polecam z całego serca <3



Propozycja dla tych, którzy do selera wciąż podchodzą dość nieśmiało. Uwielbianym plackom ziemniaczanym dodaje charakteru.

400 g selerów
500 g ziemniaków
100 g cebuli
100 g mąki
4 łyżki oleju
2 jajka
sól
pieprz
60 g masła
łyżka mąki
200 g pieczarek
1/2 szklanki śmietany
kostka bulionowa
pietruszka
sól
pieprz

Obrane selery i ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych otworach. Cebulę siekamy i smażymy na łyżce oleju. Do utartych selerów i ziemniaków dodajemy cebulę, 100 g mąki i jajka, masę mieszamy i przyprawiamy. Na dobrze rozgrzanym oleju smażymy owalne placki, rumieniąc je z obu stron. Przygotowujemy sos: Z mąki i części masła robimy zasmażkę, rozprowadzamy ją ciepłym bulionem i zagotowujemy. Umyte pieczarki kroimy, a potem smażymy na pozostałym maśle, dodajemy do sosu, mieszamy i zagotowujemy. Sos doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy śmietanę i natkę. Gorącym sosem polewamy placki.

Przepis z tej stronki:

http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/56, ... ne,,7.html" onclick="window.open(this.href);return false;


"Brak przemocy prowadzi do najwyższej etyki, która jest celem całej ewolucji. Dopóki nie przestaniemy krzywdzić innych żywych stworzeń, ciągle będziemy dzikusami."
Thomas Edison
Awatar użytkownika

Gali
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1678
Rejestracja: sobota, 18 sierpnia 2012, 22:54
Imię: Sławek
Ulubione grzyby: wszystkie jadalne
Lokalizacja: Milicz
Pochwalił: 12 razy
Pochwalony: 1433 razy
Kontakt:

Post autor: Gali » sobota, 14 marca 2015, 22:54

Ja ostatnio w starej książce wynalazłem fajny przepis na brukselkę, a że lubię próbować wszystkie potrawy z grzybami tak więc przyrządziłem sobie to danie na obiad i byłem mile zaskoczony, odrazu prysły wszystkie moje przykre wspomnienia z dzieciństwa związane z jedzeniem tej kapusty.
A tak wyglądało gotowe danie :) Obrazek Gdyby ktoś był zainteresowany proszę pisać to podam przepis.


Awatar użytkownika

Autor tematu
Lobaria
Moderator
Moderator
Posty: 11008
Rejestracja: wtorek, 8 kwietnia 2008, 17:19
Ulubione grzyby: borowik ceglastopory
Lokalizacja: Gdynia
Pochwalił: 647 razy
Pochwalony: 1887 razy

Post autor: Lobaria » sobota, 14 marca 2015, 23:01

Gali pisze:Gdyby ktoś był zainteresowany proszę pisać to podam przepis.
Melduję się :eat:


"Brak przemocy prowadzi do najwyższej etyki, która jest celem całej ewolucji. Dopóki nie przestaniemy krzywdzić innych żywych stworzeń, ciągle będziemy dzikusami."
Thomas Edison
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat