Strona 1 z 1

Podsumowanie sezonu grzybowego na górze Przykiec 2018 r.

: sobota, 20 października 2018, 08:13
autor: Bobik
Stanisław Bednarz

Najpierw statystyka a na koniec przepis kiszenia rydza.

• 2 czerwca – pierwsze grzybobranie znalazłem blisko dworku na Chrobaczym, 6 prawdziwków dębowych zwanych w atlasach usiatkowanymi
• 5 czerwca wyprawa od karczmy Przykiec do domu na Komunalnej. Znalazłem 6 borowików usiatkowanych i 7 koźlarzy pomarańczowo żółtych.
• 14 czerwca popołudniowy wypad – 4 prawdziwki świerkowe 2 podgrzybki zajączki, 1 koźlarz brązowy.
• 20 czerwca – wypad ranny o 04:30 – 17 prawdziwków świerkowych 1 podgrzybek brunatny, 2 podgrzybki złotawe.
• 24 czerwca, krótki wypad - 24 prawdziwki świerkowe.
• 27 czerwca – obfity zbiór kurek pierwszy raz w tym roku.
• 29 czerwca- 10 prawdziwków świerkowych, dużo kurek.
• 5 lipca – krótki wypad 20 prawdziwków świerkowych.
• 5-20 lipca wyjazd wakacyjny brak obserwacji.
• 21 lipca – ogólny brak grzybów garść rydzów sosnowych na patelnię, koźlarze czerwone 5, 1 podgrzybek brunatny.
• 29 lipca – 9 sierpnia wyjazd wakacyjny brak obserwacji.
• 14, 16 sierpnia wysyp kurki – zebrałem około 1,0 kg, 0,7 kg,
• 21, 22 sierpnia wysyp koźlarza czerwonego osikowego – około 40 sztuk zdrowych,
• 21 sierpnia, około 50 prawdziwków,
• 22 sierpnia. Innych grzybów brak.
• 29 sierpnia – 15 koźlarzy czerwonych 2 prawdziwki , 20 maślaków zwyczajnych.
• 31 sierpnia – 10 prawdziwków, 30 maślaków modrzewiowych żółtych, 6 koźlarzy osikowych, 10 podgrzybki zajączki.
• 9 września – ogromny wysyp maślaka modrzewiowego żółtego, rośnie pod każdym niemal modrzewiem około 300 sztuk, duża ilość czubajki kani – wziąłem na patelnię 5 najładniejszych. 15 prawdziwków, 15 koźlarzy czerwonych.
• 10 września – krótka wyprawa na kanie na polany. Kilka ładnych sztuk.
• 12 września – ogromny wysyp prawdziwka około 120 sztuk, pokazał się maślak pstry zwany sośniakiem albo miodownikiem doskonały grzyb na sos i do marynaty około 15 sztuk.
• 16 września – 50 prawdziwków, patelnia rydzów sosnowych, 15 maślaków pstrych, 20 podgrzybków brunatnych.
• 18 września- 40 prawdziwków,
• 29 września – ogromna ilość rydza jodłowego pierwsze kiszenie rydzów kosz i wielka torba, 20 prawdziwków.
• 6 październik wielki zbiór rydza jodłowego drugie kiszenie innych grzybów śladowo 2 prawdziwki, 2 maślaki pstre, 10 podgrzybków brunatnych, 6 koźlarzy czerwonych.
• 9 październik - 15 prawdziwków pięknych twardych, 10 podgrzybków brunatnych.
• 12 październik – 12 prawdziwków dużych ale zdrowych, duża ilość rydza jodłowego, garść opieniek , opieniek generalnie nie ma.
• 16 październik – rydz generalnie robaczywy i zeschnięty udało się zebrać ćwierć dużego wiaderka, 2 podgrzybki. Oznaki końca grzybów.


Przepis na kiszenie rydza

Weź gar kamienny inny nie wchodzi w rachubę. Gar musi być czysty wyparzony. Rydze po obcięciu dokładnym nóżek umyj w wodzie, pilnuj aby nie było listków lub ślimaka, bo one powodują procesy gnilne, igiełka może być. Rydze w niewielkich porcjach rzuć na wrzątek około 1,5 minuty. Wyjmij i ostudź. Układaj w garze kamiennym warstwami koniecznie blaszkami w dół!!! Po ułożeniu każdej warstwy daj pokrojonej surowej cebuli, szczyptę soli nie jodowanej!!! (użycie soli jodowanej spowoduje nie właściwe ukiszenie), szczyptę cukru, 3 ziarna ziela angielskiego, 5 ziaren pieprzu, 2 rozkruszone listki bobkowe (laurowe), troszkę gorczycy. Po ułożeniu w garze rozściel gazę, dociśnij koniecznie deseczką, talerzyk nie wchodzi w rachubę!!! Przyłóż coś ciężkiego aby dociskać. Przez 21 dni codziennie przemywaj na wierzchu biały osad, dawaj świeża gazę, w przypadku stwierdzenia, że jest sucho dodaj trochę solanki przegotowanej i wystudzonej, wlewaj po obrzeżach. 21 dnia grzyby są ukiszone. W przypadku bezpośredniego spożycia gar wstawić do lodówki, najsmaczniejsze są z ziemniakami gotowanymi. W przypadku przechowywania na dłuższy okres przełożyć do słoików i pasteryzować, przechowywać w lodówce. Zaniedbanie najmniejszego szczegółu spowoduje ze grzyby będą miały niedobry smak.


Zdjęcia - https://grzybypl.blogspot.com/2018/10/p ... gorze.html